Hänsynslös tyrann

Vi tänker vanligtvis på Genghis Khan som en hänsynslös tyrann som slaktade närliggande civilisationer för att utvidga den mongoliska riket. Men National Geographic utforskar en bieffekt av Khans erövringar som skulle komma att forma den amerikanska matkulturen för evigt: uppkomsten av hamburgaren.

1300-talets Mongoliet

Enligt Nat Geo-dokumentären EAT: The Story of Food: The History of the Hamburger kan man spåra härstammandet av In-N-Out hamburgare tillbaka till 1300-talets Mongoliet. Här är några viktiga poäng:

Genom handel passerade idén genom Tyskland

Mongoliska krigare levde på stäpperna vilket skapade problem för att få tag i mat och ved. Som ett överlevnadsmekanism skulle mongoliska kavallerister hålla kött under sadlarna för att transportera och mjuka upp köttet. De tog med sig den här tekniken västerut till ryssarna, som gjorde idén till “steak tartare” (Råbiff). Genom handel passerade idén genom Tyskland, där folk började göra “hamburg steaks” i, just det, Hamburg. Tyska invandrare flyttade till Amerika, där hamburg steak slutligen träffade sitt bröd.

Ge en hälsning

Så där har ni det. Nästa gång ni biter in i en cheeseburgare, ge en hälsning till Genghis..eller inte..

www.burgers.ax

Lämna en kommentar